tiistaina, elokuuta 28, 2007

Sacher

Ajattelin kiillottaa omaa kilpeäni ja hemmotella teitä kertomalla ohjeen sacher-kakkuuni, joka on ehkä maailman paras täytekakku. Ohje on Kotilieden Suuresta leivontakirjasta, eli en sentään ole ihan itse kehittänyt

Sacher-kakku
  • 130g tummaa suklaata
  • 130g tomusokeria (noin 2 1/2 desiä)
  • 130g vehnäjauhoja (noin 2 desiä)
  • 130g voita
  • 100g sokeria (reilu 1dl)
  • 7 keltuaista
  • 6 valkuaista
  • 2tl vanilliinisokeria
Huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri hierotaan pehmeäksi vaahdoksi (eli vatkataan vaahdoksi tai mitä siitä tuleekaan). Keltuaiset lisätään yksi kerrallaan ja sen jälkeen sulatettu suklaa.
Vaahdota munanvalkuaiset ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi, ei liian kovaksi, ja sekoita taikinaan. Lisää lopuksi varovasti jauhot. Muista siivilöidä jauho ja tomusokeri! Jos pelkäät ettei taikina kohoa, laita pari teelusikallista leivinjauhoa. Paista 175-180 asteessa noin tunti, itse pidän leivinpaperia paistaessa päällä, pitäisi kohota tasaisemmin eikä pinta pala.

Kun kakku on kumottu ja jäähtynyt, tai päivänä ennen tarjoilua leikkaa kakku kahteen tai kolmeen kerrokseen, kostuta millä tykkäät (konjakkivettä, mehua, maitoa, vaniljakastiketta...) ja laita väliin aprikoosimarmeladia (rainbown halpa versio sopii hyvin). Itse laitan väliin joskus myös suklaamoussea, liivatteellista versiota ja annan hyytyä sitten tarjoilupäivään kylmässä.

Oikeaoppinen suklaakuorrute
  • 3dl sokeria
  • 1,2dl vettä
  • 250g tummaa suklaata
Keitä sokeri, vesi ja suklaa, kunnes seos sakenee. Tee välillä pisarakoe, eli pudota pisara seosta kylmään veteen ja kun se jähmettyy palloksi, kuorrute on tarpeeksi sakeaa. Oikeaan kakkuun ei tule kermaa kuorrutteeseen vaikka kakku tarjotaan kerman kanssa, mutta jos vaikka sattuu käymään niin ettei kuorrute menekään sivuille ihan tasaisesti, mikään ei estä laittamasta kermaa sivuille.

Ei kommentteja: